Ethics code: 302322011003
1- پژوهشکده علوم و فناوری زیستی، دانشگاه صنعتی مالک اشتر، تهران، ایران. ، zeinoddini@modares.ac.ir
2- پژوهشکده علوم و فناوری زیستی، دانشگاه صنعتی مالک اشتر، تهران، ایران.
چکیده: (1178 مشاهده)
اهداف: کریسپر یکی از مهمترین ابزارهای ویرایش ژنی است که با سرعتی بالا در زیست فناوری توسعه یافته است. علاوه بر کاربرد کریسپر در ویرایش ژن، این روش میتواند برای طراحی کیتهای تشخیصی دقیق و نوین نیز استفاده گردد. هدف از این مطالعه معرفی کاربردهای تشخیصی کریسپر و بررسی ویژگیهای منحصر بفرد این فناوری است.
مواد و روشها: این مطالعه از بهار تا زمستان سال 1403 انجام و ضمن بررسی و تفسیر مقالات معتبر و کتب علمی مربوطه از کلید واژههای مرتبط با فناوری کریسپر، نظیر gene editing, cas, CRISPR based biosensor و CRISPR-Chip در پایگاه داده گوگل اسکولار، NCBI، PubMed و سایر پایگاه دادههای معتبر، استفاده شد.
یافتهها: همهگیری کرونا باعث شد، روشهای تشخیصی که با سرعت و دقت بالا حضور یا عدم حضور یک پاتوژن را میتواند تشخیص دهد، توسعه یابد. طراحی کیتهای کریسپری قابل حمل، ضمن سادگی کار و عدم نیاز به مشارکت افراد مختصص، میتواند گزینه مناسبی بوده و از نظر مالی و زمانی برای جامعه سودمند واقع شود. ریزآرایههای کریسپری یا کریسپر چیپ، جدیدترین نوع کیتهای تشخیصی است که بدون نیاز به تکثیر ژنوم، قادر است در حد تشخیص فمتومولار، هدف مورد نظر را شناسایی کند. از این روش میتوان در تشخیص هویت جنایی نیز استفاده نمود.
نتیجهگیری: در حوزه پزشکی، تعیین هویت جنایی، امنیت زیستی و امنیت غذایی، توسعه روشهای تشخیصی با حساسیت و اختصاصیت بالا، هزینه کم، پاسخگویی سریع و تشخیص همزمان چند هدف، بسیارضروری است. سامانههای تشخیصی مبتنی بر کریسپر چیپ یکی از روشهای آینده دار به منظور توسعه کیتهای تشخیصی نوین در جهت شناسایی ژنوم پاتوژن ها و نمونههای زیستی به حساب میآید.
نوع مقاله:
مروری سيستماتيک |
موضوع مقاله:
فناوریهای مرتبط با طب انتظامی دریافت: 1403/10/15 | پذیرش: 1404/4/31 | انتشار: 1403/5/7