زمینه و هدف: پانکراتیت حاد، التهاب حاد پانکراس است که اغلب با علائمی چون درد اپیگاستر، تهوع و استفراغ، اسهال، بیاشتهایی، تب و لرز، مشکلات همودینامیک و شوک بروز میکند. حمایت تغذیهای زودهنگام، نقش مهمی در جلوگیری از عوارض خطرناک، سوءتغذیه و ارتقاء بهبودی بیماران مبتلا دارد. هدف این مطالعه، مقایسه شروع تغذیه رودهای زودهنگام در برابر تغذیه رودهای دیرهنگام و تغذیه کامل وریدی است.
روش بررسی: مطالعه حاضر به روش مروری، با استفاده از کلیدواژههای تغذیه رودهای، تغذیه زودهنگام رودهای، تغذیه کامل وریدی، پانکراتیت حاد و رهنمودهای بالینی در فاصله سالهای ۲۰۱۵-۲۰۰۰ با استفاده از پایگاههای اطلاعاتی Pubmed, CINAHL, Google, Ovid, Google scholar, ScienceDirect صورت گرفت. جهت این مقاله از مطالعات تصادفی شده کنترلدار و مطالعات مقایسهای استفاده شد که در آن میزان مرگ، عوارض و طول مدت بستری را گزارش کرده بودند.
یافتهها: امروزه، تغذیه زودهنگام رودهای به تغذیه کامل وریدی و تغذیه دیرهنگام رودهای ارجح است. زیرا این روش مفیدتر و ارزانتر بوده، میزان مرگ و عوارضی مثل عفونت، نارسایی اندام و طول مدت بستری در بیمارستان بهطور معنیداری کمتر شده و گلوکز بهتر کنترل میشود.
نتیجهگیری: مطالعات انجامشده و گایدلاینهای موجود بر تغذیه زودهنگام رودهای تأکید دارند و اگر مانعی برای بیمار وجود نداشته باشد، بایستی هر چه سریعتر شروع شود. پیشنهاد میشود در کشور ایران نیز پژوهش در این زمینه صورت گیرد.
کلیدواژهها: تغذیه رودهای، تغذیه زودهنگام رودهای، تغذیه کامل وریدی، پانکراتیت حاد و رهنمودهای بالینی