دوره 1، شماره 3 - ( 1391 )                   جلد 1 شماره 3 | برگشت به فهرست نسخه ها


XML English Abstract Print


چکیده:   (12365 مشاهده)
مقدمه: بیماریهای قلبی - عروقی ( Cardiovascular disease, CVD ) و آترواسکلروزیس عروق کرونری از علل اصلی مرگ و میر و موربیدیته در جهان هستند. شناخت و پیشگیری از عوامل خطرساز اترواسکلروزیس نه تنها میزان بروز بیماریهای عروق کرونری قلب را در جامعه کاهش می دهد، بلکه باعث افزایش اثربخشی و بهبود پیشآ گهی درمانهای پرهزینها ی که برای مبتلایان به بیماریهای عروق کرونری انجام می گیرد، می شود . بیماران مبتلا به بیماری پیشرفته شریانهای کرونری اغلب تحت جراحی گرافت بایپس شریانهای کرونری ( Coronary artery bypass grafting, CABG ) قرار می گیرند. به این منظور جهت مطالعه عوامل خطرساز CAD ، این پژوهش با هدف ارزیابی شاخصهای دموگرافیک و بالینی بیمارانی که در بیمارستان فوق تخصصی ولی عصر ناجا تحت عمل جراحی CABG قرار گرفتند و بررسی عوامل خطرساز آترواسکلروزیس و بیماری شریانهای کرونری در آنها انجام گرفت.
مواد و روشها: این پژوهش در قالب یک مطالعه توصیفی و مقطعی گذشتهن گر با مراجعه به بخش بایگانی بیمارستان فوق تخصصی ولی عصر ناجا و استفاده از پرونده های مربوط به بیماران قلبی عروقی که تحت عمل جراحی CABG قرار گرفته بودند، انجام گردید. داده های دموگرافیک، نتایج آزمایشات، معاینات و اطلاعات مربوط به عوامل خطرساز آترواسکلروزیس و بیماری عروق کرونری قلب مربوط به 120 بیمار که تحت عمل CABG قرار گرفته بودند، جمعآ وری شد و مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.
یافته ها: از مجموع 120 بیمار، 119 بیمار مرد بودند و فقط یک نفر زن بود. 92 نفر ( 7/ 76 درصد) از بیماران سابقها ی از مصرف سیگار نداشتند و 28 نفر ( 3/ 23 درصد) سیگار می کشیدند. 5/ 27 درصد بیماران سابقه تشخیص دیابت را درشرح حال خود داشتند که بیش از 95 درصد آنها تحت درمان با داروهای خوراکی پایین آورنده قند خون بودند و در ارزیابی های بیوشیمیایی انجام شده نیز تنها 20 درصد بیماران دچار قند خون بالا و 3/ 33 درصد قند خون مختل بودند. 3/ 18 درصد بیماران در شرح حال خود سابقه دیس لیپیدمی داشتند و درارزیابیهای بیوشیمیایی انجام شده نیز، 7/ 11 درصد دارای سطوح کلی کلسترول بالا و 27/5 درصد دارای سطح کلسترول مختل بودند. 8/ 30 درصد بیماران دچار اضافه وزن ( 9/ 26 - 7/ 24 = BMI ) و 35 درصد مبتلابه چاقی درجه اول ( 9/ 29 - BMI = 27 ) و 8/ 15 درصد آنها دچار چاقی مرضی BMI>30)  بودند. 3/ 38 درصد افراد سابقه پرفشاری خون را در شرح حال خود ذکرکردند.
نتیجه گیری: یافته های این مطالعه بیانگر آنست که علی رغم شناخت ما از بسیاری از عوامل خطرساز بیماری های قلبی- عروقی در مطالعات، نحوه اثر و تعامل این عوامل با یکدیگر و تأثیر آنها از سایر فاکتورهای رفتاری، ژنتیکی، و بیومدیکال در ایجاد آترواسکلروزیس و بیماری قلبی- عروقی بسیار پیچیده و نیازمند مطالعات و بررسیهای گستردهت ری است.
متن کامل [PDF 388 kb]   (2173 دریافت)    
نوع مقاله: مروری سيستماتيک |
دریافت: 1392/7/14 | پذیرش: 1393/2/9 | انتشار: 1393/2/9

بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.